به گزارش میمتالز، عبدالرضا شیخان دبیر انجمن صنفی کارفرمایان صنعت سیمان درباره وضعیت تولید گفت: قطعیهای برق امسال در قالب برنامه ریزی مشخص در حال انجام بوده و همین مساله شرایط برای مدیریت تولید فراهم کرده است. به عنوان مثال برق واحدهای سیمانی از ساعت ۱۲ شب تا ۸ صبح به صورت کامل وصل بوده و از ساعت ۸ صبح تا ساعت ۱۱ به محدودیت تامین میشود. اما با توجه به افزایش مصرف در ساعتهای پیک، برق سیمانیها قطع است.
او همچنین نیاز هر کارخانه سیمان برای تولید یک تن از این محصول را ۱۰۰ کیلو وات ساعت برق برشمرد و گفت: مقدار برقی که در اختیار واحدهای سیمانی قرار میگیرد متناسب با تولید ۵ میلیون تن سیمان و کلینکر است.
برق واحدهای سیمانی از ۱۲ شب تا ۸ صبح به صورت کامل و تا ۱۱ صبح با محدودیت تامین میشود. بر اساس برآوردهای صورت گرفته مقدار برقی که در اختیار واحدهای سیمانی قرار میگیرد متناسب با تولید ۵ میلیون تن سیمان و کلینکر است
به گفته او، در سه ماهه نخست امسال حدود ۲۰ میلیون تن سیمان و کلینکر تولید شده که ۱۵.۵ میلیون تن آن سیمان بوده است.
دبیر انجمن صنفی کارفرمایان صنعت سیمان در بخش دیگری از سخنان خود از راه اندازی مجدد صادرات کلینکر در مرداد خبر داد و گفت: صادرات سیمان طبق روال گذشته در حال انجام است. اما در مورد تامین نیاز بازار داخل کلینکر نگرانیهایی وجود داشت به همین دلیل صادرات این محصول قطع شده بود. اما حالا که مسوولین متوجه شده اند که در این حوزه هم مشکلی وجود ندارد از ماه آینده صادرات کلینکر هم آزاد خواهد شد.
او همچنین مقدار صادرات سیمان و کلینکر را حدود یک میلیون و ۱۰۰ هزار تن اعلام کرد و افزود: بخش عمده سیمان ما به کشور افغانستان و کشورهای آسیای میانه کلینکر به عراق صادر میشود.
شیخان همچنین معتقد است که متاسفانه بازار صادرات ما دیگر کشش ندارد، چون هزینههای صادراتی ما زیاد است. شرایط بانکی ما نیز در حال حاضر شرایط خوبی نیست و هزینههای صادرات ما از جمله هزینه حمل و نقل و کشتیرانی بالا رفته که با این وجود نمیتوانیم با این قیمتها در بازار جهانی رقابت کنیم.
او همچنین با تاکید بر اینکه باید مراقب بازارهای صادراتی خود باشیم، ادامه داد: صادرات لحظهای نیست. اگر بازار سیمان را در کشورهای دیگر از دست بدهیم سایر کشورها و رقبا آن بازار را از ما میگیرند. در عراق حضور نداشته باشیم ترکیه بازار را از ما میگیرد.
هزینه تمام شده تولید سیمان در یک سال گذشته افزایش ۷۰ درصدی را تجربه کرده این در حالی است که قیمتهای فروش ما با گذشته هیچ تغییری نکرده است. ادامه سرکوب قیمتی میتواند عواقب خطرناکی را به همراه داشته باشد
شیخان در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به قیمتهای موجود در بازار، گفت: هزینه تمام شده تولید (هزینه دستمزد کارگران، هزینههای حمل، تعرفههای انرژی) سیمان در یک سال گذشته افزایش ۷۰ درصدی را تجربه کرده این در حالی است که قیمتهای فروش ما با گذشته هیچ تغییری نکرده است.
او همچنین این را گفت که بخش زیادی از تولیداتی که امروز در بازار عرضه میشود بر اساس مواد اولیهای که در انبارها وجود داشت، صورت گرفته است. اما حالا که تولیدکنندگان ناچارند مواد اولیه را با قیمتهای خیلی بالا تامین کنند، تولید با قیمتهای فعلی برای آنها مقرون به صرفه نیست.
او معتقد است که ادامه سرکوب قیمتی در بازار سیمان عواقب خطرناکی را در پی خواهد داشت. حتی ممکن است که چند وقت دیگر سرمایه گذاری جدیدی در این صنعت صورت نگیرد و با کمبود عرضه مواجه شویم.
وجود مافیا در بازار سیمان را رد نمیکند. به هر حال عدهای تاجر این محصول را همانند هر محصول دیگری به امید کسب سود خریداری میکنند
دبیر انجمن صنفی کارفرمایان صنعت سیمان همچنین در پاسخ به این سوال که چند درصد سیمان عرضه شده در بورس توسط مصرف کنندگان واقعی خریداری میشود، گفت: وجود مافیا در بازار سیمان را رد نمیکنم. به هر حال عدهای تاجر این محصول را همانند هر محصول دیگری به امید کسب سود خریداری میکنند. اما در مورد اینکه سهمشان از بازار چقدر است اطلاع دقیقی ندارم.
او همچنین در پاسخ به این سوال که صنعت سیمان کشور با چند درصد ظرفیت کار میکند گفت: ظرفیت تولید کشور در حال حاضر ۸۸ میلیون تن است و ۵/ ۸۳ میلیون تن نیز ظرفیت تولید کلینکر است. اما سال گذشته مجموع تولید با صادرات ۷۳ میلیون تن بود و ۵۸ میلیون تن سیمان در کشور عرضه شد. در کشور افت مصرف داشتیم.
منبع: تحلیل بازار